June in Paradise

June in Paradise

tirsdag 24. mai 2011

IGJEN??

Ok, jeg innrømmer det: Jeg er en AA. Jeg er Asia-avhengig. Det må man vel kunne si når jeg vil dit igjen tredje sommer på rad. Derfor tenkte jeg å begynne dette første innlegget i den nye bloggen med å prøve å forklare hvorfor, i håp om at eventuelle hoderystende skeptikere kanskje skjønner greia.

Så - hvorfor bruke ferien sin i Asia? Pros Vs cons.

PROS (denne kunne blitt ekstremt lang men jeg prøver å begrense meg til det viktigste)
  • Klima - trengs vel ingen forklaring her for nordmenn? Kulde, sure, våte somre og elendinge bademuligheter VS deilig varmt klima generelt. Vi har godt av det både fysisk og psykisk.
  • Kostnad - det er jo så BILLIG der! Bo, spise, transport...alt er billig. Ja, du må betale for flyreisen dit men sjekk prisene til Bangkok nå - det er virkelig ikke noe å klage over lenger. Hvorfor begrense seg til to uker ved Middelhavet der man må våke over pengeboka hele tida, når man kan bruke like mye, om ikke mindre, på flere uker i Asia? Og man er ikke nødt til å følge backpackerbudsjett for å oppnå dette...
  • 
    Flyt
     (Menjangan, Bali 2010)
    
  • Tidsklemme-flukt - her i vesten styres vi av klokka. Nesten alt kan måles i timer, minutter og sekunder. Vi er derfor blitt sykt opptatt av punktlighet og forutsigbarhet. I Asia slipper du å forholde deg plagsomt mye til dette. Du får i alle fall en pustepause før du drar tilbake og feies med av tidsklemmetornadoen i Norge. Har du noen gang tenkt over at de beste stundene i livet gjerne er de som du ikke har planlagt, og som kommer helt uventet på deg?
  • 
  • Smilets folk - javisst finnes det sikkert sure thailendere også. Men man kan ikke unngå å bli smittet av den positive energien dette folkeslaget i stor grad utstråler. Lokale asiater generelt. Kan det skade? Noen av dem maser litt, men gjør det noe da?

    Balinesere er om mulig enda blidere enn thaiene
    (Lovina, Bali 2010)
  • Opptinte vestlige turister - Du har sikkert også kjørt heis i Norge og havnet sammen med en fremmed - og kikket den andre veien i håp om at personen ved siden av ikke skal forsøke å innlede en samtale. Eller du har tatt buss, og fått litt noia da det kommer på en person som setter seg ved siden av deg på tross av at det faktisk var ett ledig sete litt lenger bak. Hvorfor er vi blitt sånn? Det er interessant og positivt at mange av disse kutymene faller fra etter hvert som turister venner seg til en asiatiske væremåten. Og da blir vi faktisk mye hyggeligere og morsommere. Og det blir faktisk mulig å bli kjent med en vestlig person på ferie også, uten at vedkommende nødvendigvis er stupfull!

 
Opptinte vestlige turister på Gili Trawangan 2010
(også kalt mushroom island...se fjorårets blogg)



CONS (denne delen liker jeg ikke, men det er selvfølgelig alltid flere sider ved en sak....)
    
  • Etter-reisedepresjonen - Denne er skummel! Vær forberedt sier jeg bare. Har du bestilt turen din i god tid, har du kanskje brukt flere måneder på å glede deg til turen, og så kommer selve turen som du da er ganske forberedt på. Samme hvor fantastisk den blir er du sannsynligvis ikke forberedt på hvor ulidelig kjipt det blir når du kommer hjem. Du tenker at det blir godt, og det blir det en dag eller to, men når hverdagen kommer sigende er det lett å lengte så altfor mye tilbake til paradis.... Trøst: ??

    Ikke det verste eksempelet akkurat, men....
  • Trafikk-sikkerhet - JA, det er masse morsomt å se på på asiatiske veier, men ofte er det bare litt for innlysende at en hyppig dødsårsak blant turister der borte er trafikkdøden...





  • Uforutsigbarhet - noe motstridende i forhold til etpar av punktene på pro-lista. Men mennesker er vanedyr, vi liker egentlig rutine. Så selv om vi kjemper i mot kan det i noen tilfeller være ganske så irriterende at ting ikke går som planlagt. Så når det viser seg at båten ikke går før i morgen likevel, eller det tok 15 minutter å gå til stranden istedet for 5, kan det være gjenstand for irritasjon. Trøst: det er en del av den eksotiske opplevelsen og gir gode historier å ta med hjem.

UFORUTSIGBARHET: Jeg hadde vel ikke trodd på forhånd
at jeg skulle tusle over Broen over Kwai på vei hjem fra nachspiel
på 27årsdagen min.....
    
  • Klima - det er ikke alltid stas med varme og høy luftfuktighet... Trøst: man blir vant til det. (Og vil vi heller hjem til kulda? Neeei)
  • Dop - Noen drar nok til Asia mer fordi de mener at det hører til på pro-lista, da det er svært billig og lett å få tak i der. Personlig klarer jeg meg fint uten, og har det mer enn morsomt nok med alkohol. Folk får gjøre hva de vil for meg, men på enkelte steder i Asia kan det dessverre bli litt mye drugs spør du meg.

En av mange reklameplakater på Gili Trawangan, Indonesia 2010

    Mushrooms eller ikke - det kan være greit å ha litt kontroll der nede så man ikke faller for fristelsen til å lemleste seg selv på utrolig dumme stunts. Det er ikke noen som stopper deg og sier "Hei du! Det der er farlig, det burde du ikke gjøre...." (se under)
    En av mange "uheldige" vi så på Phi Phi i 09......
      
  •  Skitt og insekter - Ja, vi opplever det som mer skittent mange steder i Asia enn det vi er vant til. Men så har mange av oss støv, for ikke å snakke om bakterier, på hjernen. Uansett så er det noe man venner seg til, selv om det ikke alltid er så stas... Når det gjelder insekter så er det mange som har problemer med dem dessverre. Jeg har ikke noe imot de fleste av dem, synes mange av dem er både fine og interessante, men det er selvfølgelig begrenset hvor kult det er med mygg, kakkerlakker, skorpioner og hvafanden. Trøst: Myggen og knotten i Norge virker plutselig ikke så forferdelige lenger når du kommer hjem, og ikke den lille hybelkaninen under sofaen din heller.



Skorpion - kjapp og giftig
(Tiger Temple 2009)

Tusenbein - treg, klumsete og ufarlig
(Tiger Temple 2009)

Hvem er dårlig i magen?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar